Brevbärare skickar vykort för att få skonsammare brevlådor

Brevbärarna har tröttnat på att vrida armar och ryggar halvt ut led för att komma åt brevlådorna.

Med början nästa vecka kommer villa-och radhusägare över hela landet , med brevlådor som sitter fel , få ett vykort i lådan från posten med uppmaningen att byta lådorna eller ställa dem mer tillgängligt.

En kartläggning som fackförbundet SEKO gjorde i höstas visade att det bara i Göteborg handlar om 20 000 felaktiga brevlådor och brevinkast.

På varje vykort kryssar brevbäraren in vilka speciella fel det handlar om och hur det ska vara : öppningen ska vara 90 centimeter över marken och brevlådan stå fri, rättvänd mot brevbäraren vid tomtgränsen.

Om inget händer efter det första vykortet kommer en påminnelse om 4-6 veckor. Om det ändå inte blir någon ändring så kommer troligen postens utdelningschef på orten ta kontakt med husägaren antingen via telefon eller som ett hembesök. Allt för att förbättra brevbärarnas, reklam -och tidningsutbärarnas arbetsmiljö.

Vad man gör i yttersta nödfall är oklart. SEKOs huvudskyddsombudet för brevbärarna i Göteborg, Claes Söderling antar att arbetsgivaren Posten ändå vill ha posten utdelad men Söderling säger till Radio Göteborg:

- Vi skulle mycket väl överväga att stoppa utdelningen av posten om det är riktigt regelvidriga brevlådor.