Snippmålningen i Nyköping kan få komma ut i ljuset igen

3:59 min

Den välkända snippmålningen på Nyköpings nya högstadieskola Alpha kanske ska avtäckas och visas upp igen. En process har nu inletts på skolan.

Det var förra vintern som Carolina Falkholt färdigställde konstverket "Övermålning", som var tänkt att initiera en debatt om könets roll på Alphaskolan. Men kommunledningen fick kalla fötter och ville först måla över den men efter högljudda protester så täcktes den över med en brädvägg istället.

Den övertäckta målningen blev snabbt en riksangelägenhet när riksmedia slog upp kommunens agerande stort och Nyköping hamnade på kartan som en kommun som censurerade konst.

Och fram till i dag har målningen alltså varit övertäckt mitt i skolan, när skolans rektor Harke Steenbergen låtit elevrådet ta upp frågan och låtit lärarna diskutera om den inte borde få komma fram i ljuset igen.

 – Första steget har varit samtal med elevrådet, som i mina ögon är det allra viktigaste, tillsammans med personalen egentligen, alla som finns här i huset, det är deras och vår arbetsmiljö, för att kunna ta en ställning, säger Harke Steenbergen.

Vad säger de då, hur går tankarna och funderingarna?

– Ja vi har ju ställt en fråga, skulle det påverka sina möjligheter att befinna dig i skolan om "Övermålning" är synlig, det är frågan vi ställt till personalen. Vi har inte kommit till det steget med eleverna än. Det är egentligen alla som svarat på den här enkäten har svarat nej, det påverkar inte min möjlighet att befinna mig på skolan, säger han. 

De elever som P4 Sörmland pratat med ställer sig alla bakom att "Övermålning" visas öppet och att övertäckningen tas bort.

– Jag tycker att den borde synas. Det finns ju statyer med killar som visar sitt kön liksom, så varför kan de inte visa tjejernas, säger en av dem, Ebba Åhberg.

– Jag tycker att den borde få finnas kvar alltså, för de visste ju att hon gjorde såna här målningar från början och sen tog de bort den. Det tycker jag var väldigt onödigt, säger Mahmoud Abou Dawood, en annan av de elever vi talat med.  

Häromdagen avtäcktes den riksbekanta snippmålningen i Nyköpings nya högstadieskola och visades för lärarna som en inledningen på en process för att kunna visa den öppet på skolan, enligt   Södermanlands Nyheter.

SVT Sörmland var med när snippmålningen visades upp för lärarna och diskussionen pågår nu alltså på skolan om framtiden för "Övermålning".

– Vi har fler konstverk i skolan som några kanske inte gillar, men det handlar inte så mycket om gillande. Det handlar om frågan om man kan vistas i skolan om konstverket är framme, säger rektor Harke Steenbergen.P4 Sörmland

På frågan om när beslut kommer att tas om målningen ska vara synlig och visas permanent på skolan eller inte, svarar Harke Steenbergen att han inte kan ge något besked i dagsläget.