Kampen mot knarket

Cannabisrökare vill inte stämplas som kriminell

9:57 min

Cannabis är en utbredd drog och det pågår en debatt om det är rätt eller fel att straffa och kriminalisera de som använder drogen. 32-årige Bob har rökt cannabis sedan han var 13 år, bland annat för att dämpa sin ångest.

Bob, som han själv väljer att kalla sig under intervjun, är dömd för narkotikabrott men ser sig inte som kriminell.
– Det är ju lagen som gör mig kriminell, vad jag gör med min kropp ska staten ge blanka fan i, säger han.

Redan som 13-åring testade han att röka cannabis första gången, när han var runt 18 var han vanerökare.
– Jag var väldigt ung så ja ska väl vara glad att min hjärna är så pass hel och funktionell.

Vad kom det sig att du började?
– Det har jag frågat mig också, jag har alltid varit nyfiken på att utvidga och förändra mitt sinne. Från början var det väl av ren nyfikenhet.

Idag är han strax över 30, bor i en lägenhet på en mindre ort i Skaraborg och har praktik på ett socialt företag i kommunens regi. I perioder har han odlat och drivit upp cannabisplantor i sin lägenhet.
– När jag odlade själv och hade fri tillgång så rökte jag kanske 1-2 gram varje kväll.

Han tror att någon tjallade på att han odlade hemma och det slutade med att polisen gjorde en husrannsakan och han dömdes till 6 månaders fängelse. I domen från 2012 står att polisen beslagtog 114 gram cannabis, två kvarnar, en våg och en sekatör. Han hade även dömts vid flera tillfällen tidigare för att ha odlat cannabis och haft andra droger hemma. Straffet den här gången omvandlades från fängelse till vård på behandlingshem, eftersom man ansåg att Bob hade ett omfattande missbruk med både alkohol och narkotika, att han levde socialt isolerad och mådde psykiskt dåligt.

I domen beskrivs han så här:

"Han har efter många år som förespråkare för vissa droger nu själv börjat komma till insikt om att de utgör problem för honom, han vill nu hitta ro utan droger och få till en förändring i sitt liv och sitt tankesätt."

Men av den insikten märks inget idag.

– Det var som en hjärntvätt med allt tjat om att man var missbrukare och kriminell. Jag har aldrig någonsin begått ett brott för att få cannabis, jag har aldrig rånat någon.

Bob ställer sig frågan hur samhället kan lägga hundratusentals kronor och samhällsresurser på allt från polisens utredning, advokatkostnader till prislappen för hans tid på behandlingshem. han menar att de pengarna inte gjort någon nytta.

– Jag var där i åtta månader och vad har det lett till? Ingenting! Jag tycker precis samma sak som innan.

Bob ser sig inte som kriminell och anser att det är den svenska lagstiftningen och inte drogen i sig som tvingar in cannabismissbrukare i ett riskfyllt liv. Även om det är olagligt och han riskerar att åka fast igen så tänker han inte sluta.

– Det bästa vore att vara helt nöjd med livet ändå men jag vet inte vad det är för fel på mig, och jag behöver ångestdämpande mediciner. Cannabis har en ångestdämpande effekt för mig.

Men kan inte ångesten vara en effekt av att du rökt cannabis under lång tid?

- Visst, många skulle nog säga att jag lever i förnekelse men det enda jag kan säga är att jag mådde bättre när jag rökte dagligen.

Nu röker Bob cannabis, oftast i form av hasch, tre till fyra gånger i månaden. Det beror på tillgången och på vad han har råd med.
--Förr kostade fem gram 300 spänn, idag får du ge uppemot 700 spänn för fyra gram och det räcker två kvällar, det är ett dyrt nöje i dagsläget.

Samtidigt är han medveten om att han göder en bransch som lever på andras olycka:
--Det kommer väl från något kriminellt mc-gäng eller annat skumraskfolk så jag är väl medveten om att jag bidrar till prostitution, trafficing och vapenhandel men vad fan ska jag göra.

Som P4 Skaraborg tidigare berättat upplever polisen att cannabis är en mycket utbredd drog där många odlar för eget bruk, och precis som i fallet med Bob så tar man till drogen när man själv upplever att man inte får rätt hjälp.

– Jag vill leva ett lugnt liv i harmoni och bara må bra, mitt problem är hur jag ska må bra. Jag vet ju ett sätt som är olagligt och dyrt men jag vill heller inte gå på receptbelagda mediciner hela livet.

– Hur jag ser på min framtid...jag har börjat köpa trisslotter och hoppas på det bästa!