VETENSKAP

Riskgener för jordnötsallergi har hittats

1:08 min

En ny studie visar vilka gener som skulle kunna öka risken för att utveckla jordnötsallergi.

För ett par dagar sedan visade en brittisk studie i New England Journal of Medicine att jordnötsallergi skulle kunna förebyggas genom att ge riktigt små barn mat med jordnötter i. Och nu kommer ännu mer forskning som kan få oss att förstå hur den här besvärliga matallergin fungerar.

I en studie i tidskriften Nature Communications har forskare lyckats peka ut vissa gener som verkar kunna öka risken att utveckla jordnötsallergi. Det är gener som har med immunförsvaret att göra och hur kroppen känner igen främmande ämnen.

Erik Melén är docent på institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet, och han hoppas att de här båda studierna tillsammans kan göra att vi på sikt lär oss hur jordnötsallergi kan förebyggas eller behandlas.

– Det här visar verkligen att vi har dels ärftliga faktorer men också miljöfaktorer som vi kan påverka, säger han.

Han hoppas att framtida forskning ska kunna kombinera kunskapen från båda studierna för att svara på frågor som man inte har kunnat få svar på hittills.

– Vad den här studien inte kan svara på är vilka barn som ska ha tidig introduktion av jordnötter i kosten. Ska alla barn ha det? Eller är det kanske barn med en specifik uppsättning av de här generna.

Och han är helt övertygad om att sådana här kombinerade studier snart kommer att göras.

– Jordnötsallergi är trots allt vanlig och är den allergi som är förknippad med den allvarligaste och farligaste allergiska reaktionerna.


Referens: Xiumei Hong et al. "Genome-wide association study identifies peanut allergy-specific loci and evidence of epigenetic mediation in US children". Nature Communications 25 februari 2014. DOI: 10.1038/ncomms7304