Falun

Glädje när jojken hörs i VM

Skid-VM i Falun är i full gång. Jojk hörs varje dag, i den officiella VM-låten. Det är något som många uppmärksammat och glädjer sig åt.

Hittills har drygt 200 000 personer köpt biljetter och ser tävlingarna på plats. Renskötaren Peter Andersson är på plats, och är en av dem som gläds av att få höra Maxida Märaks jojk i VM-låten, varje dag.

- Det är jätteroligt att hon är med och jojkar. Det lyfter låten, det är det som gör att låten känns så väldigt bra.

Även Jennie Öberg i det svenska landslaget tycker det är kul, och hemtrevligt att få höra jojk i VM. 

- Det kändes lite som hemma på nåt sätt. Det var väldigt fint. Jag kommer nog att lyssna på den några varv i dag också, det tror jag.

I dag fortsätter tävlandet med herrarnas 15 km i fri stil. Och jojken fortsätter höras. 

- Jag tycker det är ett så stort steg i rätt riktning att Sápmi får stå här på VM och representera Sápmi. Jag är jättestolt över det, säger artisten Maxida Märak efter att ha framfört VM-låten på scenen i Falun. 

Ann Catrin Stenberg Partapuoli

anncatrin.stenberg.partapuoli@svt.se

Máret Steinfjell

maret.steinfjell@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio