Svensktoppen Nästa

Tack för alla bidrag till Svensktoppen Nästa

5:21 min

Det har kommit in många bidrag från hela P4 Västs område till årets stora artisttävling Svensktoppen Nästa i Sveriges Radio.

Som vanligt kom de flesta bidragen in under de allra sista dagarna, berättar projektledaren Lillian Porshede.

– Det är precis som med deklarationen. Många väntar in i det sista, konstaterar hon.

Nu träder juryn in och väljer ut tio av de inskickade bidragen som lyssnarna sedan får sms-rösta på för att få fram de sex lokala finalister som får tävla live på scen i veckan efter midsommar.

– Det blir ett stort evenemang en nattsuddskväll i Uddevalla. Den som vinner där representerar P4 Väst i den fortsätta tävlingen.

För tävlingens finalister väntar radiospelningar i Sveriges största kanal P4 och för vinnaren också en utmanarchans till P4:s populära listprogram Svensktoppen.


Svensktoppen nästa är P4 Sveriges Radios rikstäckande musiktävling för nyskriven och nyinspelad musik. Den vänder sig till både nya och etablerade låtskrivare samt artister från hela Sverige.

Svensktoppen nästas delfinaler sker via P4:s 25 lokala kanaler inför publik under våren och sommaren. Tillsammans med jurygrupper avgör publiken genom röstning vilka bidrag som blir lokala vinnare.

I början av augusti väljer en jury ut åtta av 25 lokala delfinalvinnare som slutliga tävlande i riksfinalen. Finalisterna tävlar och uppträder live i direktsändning i P4 under riksfinalen i början av september.

Den låt som vinner Svensktoppen nästa spelas också regelbundet i Sveriges största radiokanal P4 och får en tid efter finalen en utmanarchans till Svensktoppen.

I år kommer också en av de åtta riksfinalisterna i Svensktoppen Nästa att erbjudas möjlighet att i egenskap av artist medverka under 2016 års Melodifestival. Detta bonuserbjudande är dock inte som tidigare direkt knutet till vinnaren av Svensktoppen Nästa – men kan fortfarande sammanfalla.