Skolelever på Gryta rånade på skoldatorer

4:58 min

Skolledningarna på Apalbyskolan och Önstaskolan i Västerås uppmanar i ett mail till föräldrar att det är bra om eleverna inte går ensamma till och från skolan på grund av att några bestulits på sina skoldatorer på väg mellan hemmet och skolan.

– Vi ville berätta att det här har hänt och att polisen fått ärendet till sig, säger Jens Sjödin West, rektor på Önstaskolan.

Ni har uppmanat att det är bra om barnen inte går ensamma till och från skolan:

– När det gäller vägen till och från skolan så har vi från skolans sida svårt att jobba förebyggande, så det vi kan göra är att gå ut med sådan här information. Och om de känner sig trygga att gå hem tillsammans med någon, eller att föräldrar möter barnen så är det något vi tycker är väldigt bra, när något sådant här precis har hänt, säger han.

Ganska nyligen mötte två tjejer maskerade personer som fick med sig en dator, de var ju ändå två personer. Det verkar ju inte hjälpa att man är två:

– Det är en trygghetsfråga att gå flera.

Vad tänker du om det som hänt?

– Det är jättetråkigt och först och främst är det ju tråkigt att två elever blivit utsatta för något otäckt. Det är inte alls roligt, och sedan att det har att göra med datorer som försvinner är ju jättetrist. Det är ju ett verktyg vi normalt har i skolan i dag, säger rektorn Jens Sjödin West.

Vore det inte bra om datorerna kunde förvaras i skolan?

– Från början har vi en systematik i att eleverna generellt har tillgång till sina datorer så mycket som möjligt. Uppgifter gör de så klart först och främst i skolan, men i många fall har man uppgifter som man tar med sig hem för att ha gott om tid att tänka till.

– När eleverna har längre lov, som till exempel sommarlov, så har man möjlighet att lämna in datorn. Man får titta framåt och se vilka möjligheter man har att göra motsvarande, men den här gången när vi gick ut med den här informationen så var det mest för trygghets skull och vill man lämna datorn i skolan så hade vi möjlighet att ta emot dem, säger rektorn.