Vad är nyckeln till ett långt och friskt liv?

6:31 min

Nu ska forskare i Skövde och Borås att ta reda på varför vissa får ett långt och friskt liv. Genom att undersöka DNA och livsstil hos aktiva 70- till 95-åringar hoppas de få svar. 

Aktiva seniorer i Borås och Skövde ingår i studien som hoppas ge svar på varför vissa människor är friska och pigga långt upp i åren.

Idén föddes hos genetikforskaren Fredrik Ståhl när han stod och rensade ut vinden och hörde ett radioprogram om rundmaskar som med en enda liten genetisk förändring blev dubbelt så gamla som sina kollegor till rundmaskar.

– Det förändrade bilden av åldrandet helt, innan hade man trott att åldrandet i sig är en process som inte går att göra något åt, men här hittade man plötsligt en gen som gjorde djur dubbelt så gamla, säger Fredrik Ståhl, genetikforskare vid Högskolan i Borås.

De som är med i studien ska spotta två milliliter saliv i en burk så att forskarna kan analysera deras DNA. Förutom salivprovet får seniorerna som deltar i studien fylla i ett frågeformulär om sin livsstil.

Forskarna ska gruppera deltagarna utifrån deras livsstil. Exempelvis grupp A: personer som har dansat mycket och aldrig druckit alkohol eller grupp B: en grupp med storrökare som aldrig motionerat. De hoppas kunna se att de olika grupperna har olika genuppsättningar när man jämför dem med varandra.

Vad vet man i nuläget om vad som påverkar vår livslängd?

– När man pratar med dem som levt väldigt länge, över 100 år, så visar det sig att de lever ungefär som vi andra, men de har väldigt goda förutsättningar, säger Fredrik Ståhl.