JO-anmälan mot NVK och förbundschefen Harold Nilsson

1:31 min

Norbergsbon Roger Steinland har JO-anmält konsultavtalen mellan Norra Västmanlands Kommunalteknikförbundoch förbundets chef Harold Nilsson.

NVK är ett samarbete mellan kommunerna Fagersta och Norberg. Förutom heltidslön på 90 000 kronor i månaden får förbundschefen Harold Nilsson 70 000 kronor i månaden i kommunal pension. Därutöver har han fått arvode för uppdrag som konsult hos NVK, något som P4 Västmanland rapporterat om.

Nu har 31-årige Roger Steinland från Norberg JO-anmält både NVK och Harold Nilsson.

– Det krävs egentligen bara att någon gör det. Och då tänkte jag, att denna någon kan vara jag. För det är inte särskilt svårt att göra en JO-anmälan, men många vet inte att man som privatperson kan göra det, säger Roger Steinland.

I sin JO-anmälan menar Roger Steinland att det strider mot Lagen om offentlig anställning, att en anställd chef har konsultavtal med sin egen arbetsgivare, eftersom det kan rubba förtroendet för opartiskhet i arbetet.

Det är samma uppfattning som Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala Universitet, gett uttryck för tidigare i P4 Västmanland. Om någon enskild skulle anmäla konsultavtalen till JO, så kan man nog räkna med svidande kritik, menade professor Olle Lundin. Och det har alltså norbergsbon Roger Steinland tagit fasta på.

– Till råga på allt så är NVK faktiskt min hyresvärd också. Men jag väljer ändå att göra den här anmälan för att få det granskat, säger Roger Steinland.

Nu har ju Fagersta kommun beställt en oberoende utredning av hela den här historien. Men du tycker ändå att du vill göra en egen JO-anmälan?

– Absolut! Det här måste lyftas upp och granskas på högre nivå. Det räcker inte att Fagersta kommun väljer själva att göra en oberoende granskning. Det här är helt klart något som Justitieombudsmannen ska titta på, säger Roger Steinland från Norberg.