Misstänkta guldbedragare släppta igen

För ett par veckor sedan gick polisen i länet ut och varnade för påträngande guldförsäljare längs vägarna. I onsdags eftermiddag greps sju stycken på riksväg 27 i Värnamotrakten, men de släpptes igen

Det är förmodligen flera ligor som nu åter opererar på rastplatser och vid bensinstationer längs vägarna på olika håll i landet.

Tillvägagångssättet känns igen. De stoppar bilister och påstår att bensinen tagit slut eller det blivit fel på bilen. Sen försöker männen mer eller mindre hotfullt sälja eller byta falska guldsmycken mot bensin.

För ett par veckor sedan skickade polisen här i länet ut en varning för guldförsäljarna, och i onsdags blev det napp. Men frågan är till vilken nytta.

De sju män som greps på riksväg 27 utanför Värnamo, sedan antastade bilister slagit larm, togs i förvar med stöd av utlänningslagen. Sedan startade en stor utredningsapparat.

Tolk kallades in och först framåt midnatt, efter ett antal timmars förhör och kontroller, stod det klart att männens rumänska pass var giltiga och att de hade rätt att vistas i Sverige.
Kai Jaensson, som är chef för polisens rättsenhet i Jönköping, säger till Nyheterna, att eftersom ingen av de antastade bilisterna gjort brottsanmälan, så tvingades polisen släppa de sju männen. Så nu kan de fortsätta sina guldaffärer, åtminstone till en förargad bilist lämnar in en formell polisanmälan om till exempel olaga hot.