Skåne

Glutenfri diet till överdrift?

7:09 min

Allt fler väljer, utan diagnos, att äta mat utan gluten, av hälsoskäl i hopp om ett sundare liv. Försäljningen av glutenfri mat har ökat rekordstort, trots att det inte alls är ett billigt alternativ. Samtidigt är just glutenintolerans något som påverkar livet och hälsan väldigt mycket.

– Det finns naturligtvis en stor andel som är sjuka eller överkänsliga men det är en hel del av dem som går efter en viss kost som borde göra livet lite enklare för sig själv, säger Cecilia Wikblad som är kokboksförfattare och matskribent.

Cecilia Wikblad är väldigt kritiskt inställd till alla hälsotrender som kommer och tror att konsumenterna kanske har svårt att sålla bland all information om födoämnen som kommer.

– När kändisar går ut och säger att till exempel Gluten är det som gör att vi inte mår bra så följer andra efter.

– Det finns risk att man använder de här dieterna som förtäckta bantningsmetoder. Det är inte inne att banta just nu men det är inne att ha kontroll, säger hon.

Att vara glutenintollerant innebär däremot ett stort ingrepp i vardagen. Sedan elva år tillbaka är Susanne Holmbergs kost glutenfri, det var då hon fick diagnosen celiaki, alltså glutenintolerant.

– Jag var trött och kunde somna i soffan vid åtta utan problem. Var väldigt dålig i magen och ju längre tiden gick ju sämre blev jag. Jag gick ner väldigt mycket i vikt på kort tid, berätta hon.

Hon kommenterar den nya hälsotrenden med glutenfritt så här:

– Det finns ju en risk att man faktiskt mår dåligt och slutar äta gluten. Och sen när man går till läkaren så syns det inget på testerna för tarmen har hunnit läka. Annars tycker jag att det är bra om man slutar äta gluten om man tycker att man mår bra av det, säger Susanne Holmberg.

Susanne Holmberg bloggar sedan några år tillbaka om hur man bakar gott glutenfritt. Bröd kan vara lite knepigt att få till när det gäller konsistens eftersom att gluten är det som gör brödet fluffigt. Bakverk och kakor däremot är det ganska enkelt att byta ut vetemjölet mot ett glutenfritt alternativ.

– Man behöver inte leta efter glutenfria recept. Är det mjuka kakor och så kan man bara byta ut mot ett glutenfritt alternativ. Majsmjöl, rismjöl, bovetemjöl och durramjöl är bra alternativ tillexempel, säger hon.