Familjebostäder bygger enbart för icke-rökare

1:35 min

Det kommunala bostadsföretaget Familjebostäder kommer enbart att bygga hus och lägenheter för rökfria hyresgäster.

– Det är fantastiskt bra att det är rökfritt och det är bra för hälsan. Jag själv jobbar inom vården och ser hur mycket skador som rökningen gör. Det säger Maria Henriksson som bor i det första rökfria huset som Familjebostäder byggt. 

Nu ska alla hus som Familjebostäder bygger vara rökfria...

– Bara positivt.

Katrin Amgarth är marknadschef för Familjebostäder:

– För oss är det viktigt när man flyttar in i ett nytt hus att det ska vara en god kvalité, att det ska vara ett hälsosamt hus. Så vi har egentligen två principer som vi jobbar efter idag, dels att Svanenmärka all vår nyproduktion. Sessutom vill vi att de ska vara rökfria.

– Faktum är att de störs när de går ut på sina balkonger eller har sina fönster öppna när grannar röker och de får ofrivillig rök in i sina lägenheter.

Förutom pionjärhuset vid Riksdalersgatan så finns idag ytterligare ett annat rökfritt hus i Kyrkbyn på Hisingen och i år blir två andra rökfria hus snart färdiga i Sannegårdshamnen och Norra Krokslätt.

– Det är så. Vi har några projekt som är inflyttning för i år, där är det rökfritt överallt.

Där är inga rökare välkomna?

– Nej, där är inga rökare välkomna.

De kommande åren ska Familjebostäder börja bygga på elva platser i stan över tusen rökfria lägenheter.

De andra kommunala bostadsföretagen Bostadsbolaget och Poseidon, har de också den här typen av principbeslut som ni har?

– Nej, de har väl inte tagit principbeslut på det sättet vad jag förståt. Men de har infört rökfritt i några av sina nyproduktioner.