Charlie Hebdo

Inga Mohammedsatirer i nya numret

2:26 min

Idag kommer det nya numret av den franska satirtidningen Charlie Hebdo, ut. Det senaste utkom den 14 januari. Tidningen har haft ett flera veckor långt uppehåll där många medarbetare kunnat vila ut, efter de attacken som dödade flera av tidningens medarbetare och den efterföljande skottlossningen i en kosherbutik i Paris.

– Man måste alltid våga här i livet, säger Patrick Pelloux. Det vore att kapitulera om vi på Charlie Hebdo låter rädslan vinna efter dåden. I vårt nya nummer är satiren lika tuff som tidigare. Hädelse är därför en självklarhet bland tecknarna.

Patrick Pelloux som är skribent och medarbetare i Charlie Hebdo är också läkare. Bara några minuter efter det fruktansvärda attentatet i januari kom han på plats och upptäckte då sina döda kollegor.

I flera TV-intervjuer har han brytit samman och gråtit. När jag får träffa honom på ett kafé i Paris ber han att inte behöva tala om dåden. Det är för känslosamt. Med finns även hans två livvakter.

– Vi behöver alla gå vidare, säger Pelloux och kallar det nya numret för Livet tar fart igen.

På omslaget finns en satirteckning på Front Nationals Marine Le Pen, Påven Franciskus, en jihadist och högerledaren Nicolas Sarkozy - som alla springer och jagar en hund som har ett exemplar av Charlie Hebdo i tänderna.

Här finns inga satirer på Mohammed denna gången. Istället hoppas man att anti-kärnkrafts teckningar och satirer om tidningens kommande redaktionslokaler ska locka till många skratt. Man ska snart flytta till ett mycket säkert hus, som redan nu kallas för Bunkern.
Tidningen har tryckts upp i 2,5 miljoner exemplar.

Få tror dock att fransmännen denna dag kommer att köa framför tidningskioskerna, som man gjorde förra gången när Charlie Hebdo kom ut, den 14 januari.
Det numret kallas för De som överlevde massakern och sålde i hela 8 miljoner exemplar världen runt.

Tidningen har sedan dess fått 200 000 fasta abonnenter - mot bara 10 000 tidigare.
Vilken succé utbrister jag. Men Patrick Pelloux, Charlie Hebdo medarbetaren, håller inte med.

– Det handlar inte om succé, tycker han, utan om ett klart ställningstagande där en massa människor säger ja till yttrandefrihet i alla dess former.