Oro i Sverige över kidnappade civila i Syrien

3:55 min

I dagarna har den extrema jihadistgruppen Islamiska staten anfallit flera kristna byar i nordöstra Syrien. Upp till 150 kristna assyrier tros ha kidnappats av IS, och många här i Sverige som har vänner och familj i området är väldigt oroade.

Lyssna på Ylva Liljas intervju med Afram Yakoub som är ordförande i Assyriska riksförbundet och som har släktingar i området. 

– Jag vet att det åtminstone finns fem familjer här i Sverige med anhöriga som blivit kidnappade, säger Afram Yakoub. De är förstörda av oro. De har inte kunnat sova och känner en enorm maktlöshet. 

Är de i kontakt med sina släktingar? 

– I början lyckades de komma fram på telefon men det var en terrorist som svarade och sa att de inte kunde göra något för de anhöriga. 

– Jag pratade med folk i Syrien i morse och det var inga nyheter om gisslan. Nu har man evakuerat kvinnor och barn från byarna. De som är kvar är män som har maskingevär och kan strida, säger Afram Yakoub.

Hur gick den här attacken till? 

– Det var en plötslig attack i måndags. Det var en enorm attack och IS hade många krigare så de kunde inte stå emot i byarna. Man står chanslös. IS vet man inte hur de fungerar. Det värsta kan hända. De kan bli halshugga. Afram Yakoub menar att omvärlden måste agera för att stödja befolkningen som drabbats hårdast. Görs inget kommer hela assyriska kulturen att utplånas helt menar han.