Priset för norska vallan – 90 miljoner kronor

Hittills under VM har det svenska vallateamet slagit det norska. I gårdagens lopp körde norskorna sig stumma med dålig vall. Nu kommer uppgifter om hur mycket pengar som lagts ned på norska vallateamet – 90 miljoner kronor på tio år.

Marit Björgen och Therese Johaug floppade stort i tisdagens 10 km fritt. Ingen av dem var topp 20, i stället blev Heidi Weng bästa norska, 22:a, 1.51 efter Kalla.

Norska tidningen VG har kollat på kostnaderna för vallateamet och räknar man in även denna säsong går notan på cirka 60 miljoner kronor på tio år. Därtill har man lagt ner cirka 30 miljoner på valla i elitidrottsprojektet Olympiatoppen, där även skidskytte och nordisk kombination ingår.

Landslagschefen Åge Skinstad berättar för VG att vallateamet och materialet nu kostar omkring sju miljoner per säsong. Det är nästan dubbelt så mycket som vid OS 2006 i Turin.

– Det har varit en kostnad som sakta ökat, utan några stora hopp. Lön till vallarna är den största delen av kostnaden, skriver Skinstad i ett sms.

Magnar Dalen, som var vallachef för Norge på 90-talet, tycker inte man ska dra för stora växlar över missen i går.

– Alla länder gör vallamissar då och då, och det kommer att hända igen. Det är det som är fascinerande. Men Norge träffar rätt flest gånger, i snitt, säger Dalen.