Ryssland hotar att stänga av gasleveransen till Ukraina

3:35 min

I dagarna kan den sista leveransen av rysk gas nå Ukraina eftersom de två stora gasbolagen, ukrainska Naftogaz och ryska Gazprom, är oense om gasleveranserna.

Ett dilemma som kan komma att påverka inte bara Ukraina utan även stora delar av Östeuropa.

– I grund och botten handlar det om att Ryssland hävdar att Ukraina inte betalat för den gas de ska få, medan Ukraina påstår att de inte fått någon gas. Sen är det också oklart vem som ska betala för gasleveranserna till de ryska separatistkontrollerade områdena i östra Ukraina, berättar Johanna Melén, Sveriges radios korrespondent med fokus på Östeuropa.

Rysslands energiminister Alexander Novak sa nyligen att man räknar med att Ukraina snart kommer betala.  

Hur beroende är Ukraina av den ryska gasen?

– Mindre idag än för några år sedan, idag får de ungefär 40 % av sin gas från Ryssland. Men om man ser till hela EU får ungefär en tredjedel sin naturgas från Ryssland. De är de sydöstra delarna av Europa som i så fall skulle drabbas hårdast om det blev ett exportstopp. Men i dagsläget så funderar EU om det går att införa en gas-union för att bli mindre beroende av Ryssland, detta eftersom de ofta använder sig av gasen som hot gentemot mot andra länder. Som ett slags påtryckningsmedel, både politiskt och ekonomiskt.

Liten oro hos befolkningen

Dmitriy Kogan bor i Ukrainas näst största stad Kharkiv, och han är inte speciellt orolig över gasförsörjningen.

– Vi pratar inte så mycket om just den frågan. Jag tror att de flesta håller med mig om att gasen är inte vårt största bekymmer just nu eftersom det fortfarande råder ett krig i landet.