Nazister spärrade av skola och hus

1:14 min

Nazistpropaganda har placerats på flera håll i Varberg – vid polishuset, PS-gymnasiet och vid Varbergsprofilen och den uttalade kommunisten Lasse Didings hus. 

På banden fanns adresser till Nordfronts och Patriots webbplatser. Det är den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen som står bakom Nordfronts webbsida.

På PS-gymansiet i Varberg har budskapet mötts av upprördhet bland eleverna, konstaterar Matthew Wallcort som är biträdande rektor på PS-gymnasiet.

– Ingen känner att det bra och det påverkar trygghetskänslan, säger Matthew Wallcort.

Elever har rivit ner propagandan och i skolans korridor har han hört elever säga: "Var är de? Vi vill slåss!"

Det var eleverna som först upptäckte det nazistiska budskapet på skolgården. Rektorn vill inte kommentera det politiska budskapet, men poängterar att det är skolan som avgör när politik, oavsett inriktning, ska tas upp i skolan.

– Man får inte dyka upp och sprida budskap i vår verksamhet på det sättet. På det sättet ser vi negativt på det, säger Matthew Wallcort.

Lasse Diding är Varbergsprofil som är uttalad kommunist samt initiativtagare till Leninpriset. Han tror att det faktum att han är så tydlig med sina politiska åsikter samt sitt engagemang för tiggare väcker uppmärksamhet.

– Då blir jag väl ett perfekt offer för detta, säger han.

Men polisen lägger ner förundersökningen om de gröna avspärrningsband eftersom de menar att banden inte utgör något direkt hot eller rasistiskt budskap.

– De är gröna till färgen och innehåller olika webbplatser till såväl svenska som danska sajter, förklarar förundersökningsledare Håkan Antonsson.

– Så svenskarna och danskarna har tryckt upp banden tillsammans. Men det är det enda som står, och det är ju inget rasistiskt, så därför har vi inget brott.