Skid-VM i Falun 2015

Hellner missade pallen - guldet till Johan Olsson

0:24 min

Johan Olsson tog tidigt kommandot i loppet och tog guld men blev hotad av fransmannen Maurice Manificat och norrmannen Anders Gløersen. Marcus Hellner fick se sig slagen av de båda och missade medaljen.

Marcus Hellner blev fyra, 39 sekunder bakom Olsson. Hellner var långt bakom topptrion och var aldrig riktigt med i medaljdiskussionen.

Disciplin: 15 km fri stil, herrar
Tid: Kl. 13.30, sändningen startar redan 13:03 i P4 Norrbotten och via Sveriges Radio Play.

Svenska deltagare:
Johan Olsson, Daniel Richardsson, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson.

Favoriter: 
Dario Cologna bär det stora favoritskapet och pekas ut som den hetaste kandidaten till guldet inför loppet. Han vann också just den här distansen på OS i Sotji även om det då var klassisk stil.

Johan Olsson (silver i Sotji) och Marcus Hellner bör kunna vara med toppen också samtidigt som norrmännen hoppas på framförallt Petter Northug och Finn Hågen Krogh. Northug har ju börjat VM lysande med två guld och han kan mycket väl slå till igen.

Svenska chanser:
Johan Olsson kommer återigen till ett stort mästerskap efter en besvärlig säsong. Detta blir hans första start på VM. Säger att han känner sig i bra form och bör vara Sveriges främsta hopp men satsar kanske ännu mer på femmilen på söndag.

Daniel Richardsson var sjuk i början av VM och gör nu sin första start. Ett osäkert kort. 

Marcus Hellner kom tia i skiathlon. Säger till Radiosporten att han ser fram emot ett lopp med individuell start: ”Jag har mer medaljer i masstarter men jag gillar de individuella, att göra sitt eget lopp.”

Calle Halfvarsson har inte haft marginalerna på sin sida så här långt. Hemmaåkaren hoppas att publiken kan lyfta honom till en ännu bättre placering jämfört med sjätteplatsen i skiathlon i förra veckan.

Den svenska historien:

OS 2014 herr (OBS! Klassisk stil):
1 Dario Cologna, Schweiz 
Johan Olsson, Sverige
3 Daniel Richardsson, Sverige

VM 2013 herr:
1 Petter Northug, Norge 
2 Johan Olsson, Sverige 
3 Tord Asle Gjerdalen, Norge