Rättegång mot föräldrar som misstänks för grov fridskränkning

1:34 min

Idag inleddes rättegången mot de föräldrar i Sundsvall som misstänks för 16 fall av grov fridskränkning mot sin snart treåriga dotter.

Det yngsta barnet, snart tre år gammal, ska ha varit mest utsatt för misshandel och kränkningar.

– Man har knuffat, slagit och dragit i håret. Det är att betrakta som en grov fridskränkning som är en kombination av misshandel och ofredande, säger målsägandebiträdet Jakob Machuca som företräder barnen. 

Mamman är misstänkt för att ha misshandlat den yngsta dottern vid flera tillfällen. Hon ska ha slagit, knuffat, gett dottern örfilar, dragit henne i håret. Mamman ska också ha kastat saft i ansiktet på flickan och tryckt ner hennes ansikte i en chipsskål och samtidigt sagt "vad fan är det för fel på dig". Pappan är misstänkt för att ha slagit sin dotter i huvudet med öppen hand, knuffat ner henne på golvet och sparkat på henne.

Mannen ska också vid flera tillfällen misshandlat eller ofredat sin sambos dotter - en svårt handikappad flicka som snart fyller nio år, genom att klappa till henne på kinden eller tryckt ner hennes huvud i sidled.

Som vittnen finns den nioåriga flickans personliga assistenter. Vid rättegången idag stod en händelse från 24 januari i centrum, där mannen ska ha slagit den yngre flickan, snart tre år gammal, med öppen hand, enligt assistenterna. I samband med detta kissade flickan också på sig. Under inspelade samtalet mellan mamman och en av assistenterna låter det som att mamman blev upprörd över det sambon gjort men vid förhör idag säger hon att det handlar om små lätta örfilar. Men hon kan inte svara på om det gjort ont på flickan.

– Jag vet inte hur det känts i hennes kropp.

Jens Göransson är åklagare och som bevismaterial har han bland annat inspelningarna mellan mamman och en av flickans personliga assistenter, där mamman säger att hon ibland tagit tag i dottern.

– Mamman medger att hon gjort sig skyldig till visst våld och att hon varit medveten om att mannen gjort sig skyldig till våld mot flickan, säger Jens Göransson. 

Enligt mamman har hon sett sin sambo knuffa undan flickan och att han har gett henne örfilar vid 10-15 olika tillfällen.

Både mannen och kvinnan säger under rättegången att de ibland tagit i den lilla flickan men att det då varit för att skydda hennes storasyster. Att de behövt ta tag i den yngre dottern för att hon inte ska klänga, klättrar slår på sin storasyster. Men att de aldrig har gjort det för åsamka henne smärta.

Det är flera assistenter som nu vittnar om att flickan utsatts för misshandel och kränkningar. Den första händelsen inträffade redan i september 2013. Att assistenterna inte anmält detta tidigare förklarar de med en rädsla att inte bli trodda.

– Jag trodde att jag var den enda som hade sett något och då tänkte jag att ingen skulle tro på mig om jag berättade om det, säger en av assistenterna som P4 Västernorrland pratat med.

Händelsen som gjorde att de valde att anmäla bevittnades av två assistenter. När assistansbolaget sedan kallade alla asistenter till ett möte visade det sig att flera av dem hade liknande berättelser. Assistentbolaget är i sin tur anmälda till IVO, inspektionen för vård och omsorg eftersom det anses ha dröjt för länge innan dom slog larm om att barnen for illa.