EU kritiserar Sverige för osäkra jobb

2:28 min

Det finns lagar i Sverige som tillåter arbetsgivare att låta människor jobba under en begränsad tid. Det kan vara jobb under en kortare eller längre tid. Men nu får Sverige kritik från EU för att en del arbetsgivare låter folk jobba alldeles för ofta på det viset.

Klicka på texten om du vill läsa mer!

Den här typen av anställningar kallas för "allmän visstid". Den infördes i Sverige år 2007 och får som längst hålla på i 2 år innan de ska bli till ett fast jobb. Men många arbetsgivare väljer istället att låta personalen sluta innan att två år har gått.

-Under en period hade jag omkring 3-4 jobb som alla var allmän visstid. en typ av anställning som inte är någon anställning, för jag har inga rättigheter, säger Filip Nyström.

Flera fackförbund är kritiska
Flera fackförbund som Kommunal, Handels och Hotell och Restaurang säger att det är ett problem för de anställda som tvingas jobba så. För då blir det svårt för de anställda att planera sin framtid. Hos Hotell- och Restaurang har nästan hälften av medlemmarna tidsbegränsade anställningar.

Och enligt facken finns det en del visstidsantällningar, som är särskilt dåliga och som dessutom har blivit fler. Och det är de jobb där en person bara får jobba när det är väldigt mycket att göra. En del chefer tycker att det här är bra. För då kan de själva välja när de behöver personal. Och det blir billigare för arbetsgivaren.

Men Filip tycker att det som är bra för cheferna är dåligt för honom.

- Det bygger lite på det som arbetsgivaren kallar flexibilitet, men för mig är det en extrem osäkerhet snarare, säger Filip. 

EU vill ha stängare regler
Politikerna i EU-kommissionen kräver att varje medlemsland i EU ordnar så att tidsbegränsade jobb inte används för ofta. Och om Sverige inte ändrar sina lagar om anställning så kanske EU-domstolen kan tvinga Sverige att ändra lagarna.

Nu har regeringen startat en utredning för att undersöka om lagen om visstidsanställningar ska ändras.

 - Man måste sätta upp något slags begränsning, den här möjligheten att stapla flera olika typer av allmänna visstidsanställningar efter varandra. Det är det vi måste ge oss på, säger Irene Wennemo, en av dom som jobbar för regeringen.