Blair ödmjuk efter den knappa segern

Storbritanniens premiärminister Tony Blair fick på fredagen drottningens uppdrag att bilda ny regering efter torsdagens val, där Labour åter segrade även om deras majoritet i underhuset krympte.

Det konservativa Tories gjorde bättre ifrån sig än på många år, men trots det meddelar partiledaren Michael Howard att han tänker avgå.

– Jag gör vad som är bäst för partiet och för landet, sa Michael Howard och meddelade att han avgår så snart som partiet har hittat en efterträdare.

Beslutet kom som en överraskning eftersom Torypartiet till skillnad från de två senaste valen inte nådde ett förödmjukande dåligt resultat den här gången.

Ödmjuk Blair
Förödmjukelsen drabbade ironiskt nog valets segrare Labourpartiet, som förlorade mer än hälften av sin majoritet i Underhuset.

Premiärminister Tony Blair får ta på sig skulden för raset, trots att han blev den första Labourledaren genom tiderna som vann tre val i följd. Blair anlade en allvarlig och ödmjuk ton när han mötte pressen efter besöket hos drottningen.

Irakkriget splittrar
Han erkände att Irakkriget hade varit en djupt splittrande fråga, men sa att det nu är dags att blicka framåt, både i Irak och hemma. Men frågan är hur länge Blair är med och formar framtiden.

Valresultatet kan komma att påskynda Blairs avgång och röster bland Labourparlamentariker låter förstå att de snarast vill ha ett byte på premiärministerposten.

Den självklare efterträdaren, finansminister Gordon Brown, skulle sannolikt ha lättare att handskas med ett parlament där regeringspartiet är kraftigt försvagat.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se