HERRLJUNGA

Bor granne med förskolan - får åka 1,5 mil

1:38 min

Trots att ettårige Alfred bara har 200 meter till sitt dagis har han fått förskoleplats 15 kilometer bort. Placeringen är resultatet av brist på förskoleplatser i kommunen.

Kommunen har akut fått öppna en förskola i Herrljunga Missionskyrka för att möta behovet av efterfrågan på förskolebarn.

Trots att de bor 200 meter från en förskola i Ljung är Alfred placerad i Herrljunga 15 kilometer därifrån. Bilresan dit kommer uppskattningsvis ta en och en halv timma varje dag för föräldern Sandra Thedvall då hon kommer behöva åka sträckan fyra gånger. Efter lämning ska hon vidare åt helt fel håll då hennes jobb är i Borås.

– Man blir ju ledsen och till och med förkrossad. Från den ena dagen till den andra får man planera om hela sin vardag. Det är tufft, säger Sandra Thedvall.

Det är nästa vecka som Alfred ska börja på förskolan. De har planerat allt utifrån att de ska få en plats på förskolan som ligger precis intill där de bor. 

– Det hade hjälpt oss väldigt mycket om vi hade fått ett svar tidigare. Då hade vi kunnat börja planera runt det här. Då hade vi kunnat jobba på det. Men nu det är så tätt inpå så vet vi inte vad vi ska göra. Jag har ingen möjlighet att hämta honom. Det är det stora problemet, säger Leo Hallengren.

Skolverkets undervisningsråd Carina Hall säger att kommunen ska erbjuda en förskoleplats så nära hemmet som möjligt, exakt vad den distansen är, går inte att svara på utan måste bedömas från fall till fall. Men placeringen ska vara rimlig så att det blir bra för både vårdnadshavarna och barnet.

– Det är konstigt att de inte har några akuta lösningar för de som verkligen inte kan ta sig, säger Sandra Thedvall och fortsätter:

– Jag är inte säker på att jag kommer tillbaka till jobbet längre, inte innan jag vet hur det här blir. Jag måste ju orka också, att åka fram och tillbaka, hit och dit, säger Sandra Thedvall.