Papperslösa hamnar i klorna på lånehajar

0:29 min

Svenska kyrkan kommer ofta i kontakt med papperslösa som lever under press - bland annat från personer som lånar ut pengar. Det berättar prästen Karin Långström Vinge.

Idag sätter vi fokus på läget för de papperslösa. Ingen vet hur många de är, men enligt Migrationsverkets beräkning handlar det om kanske 50 000 som lever papperslösa. En del av de bor i Skaraborg.

För de papperslösa är Svenska Kyrkan ofta de enda man kan vända sig till för att få hjälp. Karin Långström Vinge är präst i Skövde:

– Vi bryr oss om alla människor, främst de som är mest utsatta, där har vi ett stort ansvar, menar hon.

I Skövde finns ett tiotal papperslösa som just nu får hjälp av kyrkan.

– För barnfamiljerna handlar det om att klara att leva ett så normalt liv som möjligt.

Det är en utsatt grupp, många har skulder till en flyktingsmugglare när de kommit hit. Det gör att de ibland tvingas låna pengar från människor här och som kräver en mycket hög ränta.

– Det är lätt att bli desperat när man måste ha pengar, och då hamna i klorna på människor som utnyttjar deras situation.

Den nya lagstiftningen från förra året ska göra det lättare för barn och barnfamiljer att få stanna. Men Karin Långström Vinge tror inte att tolkningen av lagen kommer att gynna de som gömmer sig.

Hon vill ha en radikal förändring av lagen, det är det enda humana man kan göra menar hon.

– Många lider av konsekvenserna av tidigare konflikter. Även om det formellt kan vara fred i ett land betyder inte det att man för den skulle kan resa tillbaka.