Anders Friberg är Hammarbys mentala tränare

12 min

Lycka handlar om det som finns inom oss, om våra tankar. Det menar den mentale coachen Anders Friberg.

– Inre frid bör var och en hitta hos sig själv, inte utanför, säger Anders Friberg - mest känd som mental tränare för Hammarbys fotbollslag.

När Nanne Bergstrand lämnade Kalmar FF för Hammarby, var ett av hans första beslut att Anders Friberg skulle följa med. Tillsammans drivs de av att det ska vara lika viktigt att träna mentalt som det är att träna fysiskt och fotbollstekniskt.

Samma utgångspunkt har Anders Friberg när det gäller betydelsen av mental styrka i arbetslivet.

– Vi använder hjärnan som slumpgenerator. Om vi har tankar som är okontrollerade och inte stöder oss i livet, som gör att vi till och med mår dåligt, är det viktigt att jobba med den mentala delen.

Mental träning är enkelt menar Anders Friberg och lyfter fram två enkla sätt. Det ena är att träna muskulär avslappning för att sänka grundspänningen i kroppen.

– Då rör du dig bättre och du får bättre tankar.

Det andra sättet är att visualisera inför dig själv hur du lyckas med olika saker - att spela upp en inre film för sig själv som framgångsrik och inte tvärtom.

– Det är som att ställa in kompassen. Jag behöver veta vart jag ska och vad jag vill.

I år ska Anders Friberg fortsätta att vara mental tränare för Hammarby, men nu är det allsvenskan som gäller. Det innebär möten med Kalmar FF. Trots att Anders Friberg bor i Kalmar och har hjärtat där, tvekar han inte om vilket lag han håller på.

– Det finns två lag för mig och Kalmar är nummer två.