Skånsk polis får klampa bilen

1:17 min

Den förare som bryter mot regler riskerar nu att få sitt fordon fastlåst.
Från och med 1 mars har trafikpolisen rätt att klampa bilar, och Skåne är ett av de områden där lagen testas först.

Tull och Trafikpolis i polisområde Syd (Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronoberg) är först ut med att få testa en ny lag. Lagen ger Polis och Tull rätt att klampa bilar, alltså låsa fast dem, vid misstanke om brott.

Erling Andersson, tillförordnad chef för trafikpolisen i Region Syd, är positiv till den nya lagen:

– Ja, den är ju rätt efterlängtad, framförallt inom trafikpolisen. Vi har skyldighet i vissa fall att se till att färden hindras att fortsätta. Idag har det ju varit att vi nästan fått stå och bevaka och vara kvar på platsen för att vara säkra på att föraren inte kör därifrån. Nu har vi möjlighet att på annat sätt se till att färden avbryts.

Den nya lagen ger Tull och Polis en rad verktyg för att kunna hålla kvar ett fordon, och klampning är ett av dem.

Lagen är en del i ett större åtgärdspaket som den rödgröna regeringen lanserat, och syftet är att komma till rätta med problemen inom åkeribranschen.

I den här branschen har man länge uppmärksammat oseriösa företag som man anser skapar en orättvis konkurrenssituation, och gör det osäkert på de svenska vägarna.

Nu ska man alltså kunna hålla kvar fordon vars förare på något sätt brutit mot de regler som finns.

Polisregion Syd, där Skåne ingår, är en av de första där den nya lagen ska testas, och detta eftersom trafik från utlandet ofta kör in i landet just här:

– Det är mycket den trafiken som fokus ligger på när det gäller vissa avgifter som kan belasta dem om de inte följer regelverket. Därför tycker både jag och nationell samordnare att Region Syd var ett bra område att börja i.