KULTUR

Gå backstage med Johan Rheborg

4:39 min

Fotoutställningen "Backstage!" av Johan Rheborg fokuserar på minuterna innan skådespelaren ska börja agera. På det fokus som avspeglar sig i blicken hos en rad svenska kända skådespelare.

Imorgon har tre nya fotoutställningar premiär på Abecita Konstmuseum. En av dem är "Backstage!" som innehåller fotografier tagna just backstage. Bilderna skildrar kända svenska skådespelare minuter innan de går på scenen. Thomas Wågström är curator för föreställningen.

– Det är ögonblick som är fyllda av djup koncentration. Johan Rheborg har fotograferat skådespelande kollegor under flera år, säger han.

Thomas Wågström tycker att det finns ett allvar i skådespelarnas blickar, något som är gemensamt för många bilder. Ett sådant foto är ett bild tagen under inspelningarna av tv-serien Solsidan. Fotografiet föreställer Mia Skäringer och Måns Herngren som sitter vid ett matbord.

– Mia Skäringer har den blick som Charlotte Kalla har innan hon startar ett skidlopp. Hon ser ut att vilja resa sig och klappa till Måns Herngren men hon är egentligen bara så fokuserad, säger han.

Thomas Wågström menar att Johan Rheborg har en blick för mänskliga beteenden och olika tillstånd. Något han har övat upp under alla år som skådespelare. 

– Han har studerat hur människor beter sig och har det antagligen som en yrkesskada. Enda skillnaden nu, är att han gör det med en kamera, säger han.

Johan Rheborg har använt många olika tekniker och han har själv lärt sig fotokonsten och det tekniska. Dels genom att googla och via youtube.

Tror du alla kan lära sig fotografera?

– Jag tror att det handlar om passion. Sedan handlar det om ett uttryckebehov, om man har ett stort behov av att uttrycka något. Har man en personlig berättelse som man vill delge andra, då finns det inga hinder, säger Thomas Wågström.