KDU-ordförande vald med knapp marginal

Ella Bohlin valdes idag till ny ordförande för kristdemokratiska ungdomsförbundet, KDU. Hon valdes med ytterst liten marginal och efter att den förre ordföranden, den öppet homosexuelle Erik Slottner, sparkats.

– Det känns väldigt, väldigt bra. Jag känner mig oerhört motiverad att arbeta för få ut kristdemokratisk politik, säger KDU:s nya ordförande Ella Bohlin.

Du valdes med ganska liten marginal. Vad har du lärt dig av det?

– Jag tror att jag kommer kunna ena det här förbundet. Vi har varit splittrade men nu står vi tillsammans. Vi kommer att arbeta stenhårt för ett maktskifte 2006 och vi kommer att locka unga väljare.

Valdes med tre rösters övervikt
Frågan är hur enat KDU är. Ella Bohlin valdes med bara tre rösters övervikt mot valberedningens kandidat Charlie Weimers som fick nöja sig med att bli första vice ordförande.

Anklagelser om odemokratiska metoder och intriger har slungats från talarstolen.

När den avgående ordföranden Erik Slottner valdes vid förra årets riksmöte sågs det som ett steg i en mer liberal riktning.

Men motståndet inom förbundet pyrde och efter Slottners kritik av pastor Åke Gren, som beskrivit homosexualitet som en cancersvulst på samhällskroppen, valde KDU:s valberedning att peta Slottner.

Är mot homosexuellas rätt att gifta sig
Det är med en stor portion vemod som han nu lämnar förbundet.

– Det är mycket känslor, det märks på andra KDU:are också att det är en märklig känsla. Men det är även en lättnad, nu är det över och nu får jag ge mig in i andra uppgifter, säger Erik Slottner.

Ella Bohlin har en bakgrund inom församlingen livets ord. Hon vill inte ge homosexuella rätt att gifta sig.

Även om hon ställer sig bakom förbundsstyrelsens linje att aborter ska vara tillåtna fram till tionde graviditetsveckan så anser att livet börjar vid befruktningsögonblicket.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se