Johan Olsson vann VM-guld på 15 km

0:24 min

Johan Olsson vann sensationellt guld på 15 km fri stil vid VM i Falun. 

– Det låter lika sjukt idag som för två år sedan, men idag kändes det ännu mer oväntat, säger Olsson till Radiosporten.

Johan Olsson har precis som för två år sedan haft en strulig säsong och han var inte en av de största medaljkandidaterna i Falun. Han startade tidigt före det seedade fältet och gjorde ett kanonåk som ingen av de andra åkarna kunde hota.

– När jag såg startlistan kände jag att jag att om jag gör ett riktigt topplopp så kommer jag vara högt upp. Jag försökte gå hårt i början, för det är som i slalom där de som startar tidigt har en fördel, säger Olsson och menar att svenska vallateamet träffat rätt idag igen.

– Jag kände att jag träffade bra i åkningen, redan efter en kilometer var jag nio sekunder före, då förstod jag att jag hade fart i skidorna.

Johan Olsson hade topptid vid samtliga tidskontroller och de enda som kunde utmana var norrmannen Anders Glöersen och och fransmannen Maurice Manificat. Trion var jämsides halvvägs vid 7,5 km. Men eftersom Olsson startade så tidigt visste han inte riktigt hur bra han låg till.

– Indikationerna kom så sent att jag gick för guld. Samtidigt har jag varit med så länge att jag tänkte att så där skriker de bara för att peppa mig. I mördarbacken hörde man ingenting, det var sådant dån och skrik och jubel. Men ser bara hur läpparna på ledarna rörde sig. Det var inte lätt att urskilja vad de gav för tider till en.

På slutet tappade både Glöersen och Manificat. Fransmannen tog silver 17,8 sekunder bakom Olsson. Glöersen trea.

– Jag vet inte om jag någonsin varit så trött efter målgång, man öser och öser och musklerna svarade. Det kändes som jag var i form.

Sverige tog därmed femte VM-medaljen och det andra guldet på två dagar.

Marcus Hellner blev fyra, 39 sekunder bakom Olsson. Hellner var långt bakom topptrion och var aldrig riktigt med i medaljdiskussionen. Favoriten Finn Haagen Krogh blev femma.

Daniel Richardsson blev 13:e och Calle Halfvarsson 49:a. 

Petter Northug blev 62:a.