Kronoberg

Arla vill utöka tillverkning av ost med genmodifierade bakterier

1:41 min

Arla tillverkar flera av deras populäraste ostar med hjälp av ett konstgjort löpe som framställs med hjälp av genmodifierade bakterier. En teknik som miljörörelsen säger nej till. Och nu vill Arla också utöka detta till flera av sina ostar.

Många av våra vanligaste ostar på frukostbordet görs med hjälp av modern genteknik. Nu vill Arla utöka den tillverkningen. 

– Men den här tillverkningen är viktig för att vi ska få en kostnadseffektiv ostproduktion, säger Magnus Larsson på Arla Foods.

Med hjälp av modern GMO- teknik och genmodifierande har man lyckats framställa ett konstgjort löpe som kallas för ystenzym. Vanligt löpe hämtar man från kalvmagar.

Krav: "För mycket risker"

– I ystenzymet som vi använder finns sen inga rester av GMO och därmed finns inga GMO-rester i osten, säger Magnus Larsson på Arla Foods.

Men miljöorganisationer som Krav som vill ha en GMO-fri livsmedelsproduktion gör tummen ner. En ost framställd med konstgjord ystenzym kan inte Kravmärkas

– Vi menar att det finns för mycket risker och för mycket som är okänt för att vi ska släppa fram den här typen av produktion, säger Johan Ceije som arbetar på miljömärkningsorganisationen Krav.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sverigesradio.se
0470-72 60 81