Allt fler får sin identitet kapad

1:42 min

Enligt polis och kreditupplysningsföretag har det blivit allt vanligare med id-kapningar. Bedragare kan få tag på personuppgifter via internet, post eller myndigheter och använder det till att köpa varor på nätet, handla på kredit eller ta stora lån.

Har du fått din identitet stulen eller blivit utsatt för ett bedrägeriförsök? Hur gick det till?Kommentera!

Emily Sjökvist har jobbat på försäkringbolag i Sundsvall och fick många samtal från människor som fått sina identiteter stulna.

– De kunde ha fått allt stulit, hela sin identitet. Nån kunde ha handlat på deras konto, tagit lån eller beställt resor i deras namn, säger hon.

Id-kapningar kan ske genom att bedragaren får tag i någons personliga uppgifter. De kan hitta namn, adress och personnummer från till exempel post eller från offentliga register som myndigheter har. 

Det är också vanligt att bedragarna skapar falska id-handlingar för att kunna beställa varor på nätet och sen hämta ut dem med sin falska identitet.

Enligt polisens nationella bedrägericenter sker det ungefär 60 000 id-kapningar varje år i Sverige. Id-stöld klassas inte som ett eget brott idag utan det kan användas för flera olika bedrägeribrott. 

Det finns därför inga exakta siffror för Västernorrland men polisen säger att det har blivit vanligare de senaste åren.

Det märks även på att allt fler i Västernorrland spärrar sin kreditupplysning efter att ha fått sin identitet kapad. Anna Bülow jobbar på kreditupplysningsföretaget UC och är antibedrägerieexpert.

– Har man blivit utsatt spärrar vi kreditupplysningen vilket innebär att företag inte kan få ut en upplyssning från oss. Och får dem inte ut en upplysning kommer de heller inte att bevilja kredit eller lån till bedragaren, säger hon.  

I Västernorrland var det 87 personer som spärrade sig hos UC efter att ha varit med om en id-kapning förra året - och det är en fyrdubbling sen 2010.

Internethandel är ju en stor orsak till id-kapningarna, det är lätt att vara anonym och handla i många butiker. Sen lever vi i ett öppet samhälle där det är lätt att få tag på personliga uppgifter och andras identiteter.