Ännu ett giftlarm på F17

1:44 min

Nu kommer ännu ett giftlarm kring det brandskum som används på F17 i Kallinge. Det innehåller ämnen som kan vara lika skadliga som det skum som förbjöds för mer än tio år sedan.

Larmet gäller det brandskum som idag används på flottiljen och som visat sig innehålla ämnen som kan vara lika skadliga som det brandskum som förbjöds för mer än tio år sedan.

Släckskummet är helt lagligt, men Fredrik Andreasson som arbetar med miljögifter på Länsstyrelsen i Blekinge är oroad över att det används.

– Det är självklart allvarligt att de fortsätter använda den här typen av kemikalier. Ämnena som ingår i brandskum nu har vi dålig kännedom om vilka effekter de har på människor och andra organismer, säger Fredrik Andreasson.

Snarlikt ämne
Det var för mer än ett år sedan som giftlarmet i Kallinge kom. Ämnen som går under samlingsnamnet PFAS hade hittats i dricksvattnet och hittills har allt pekat på att boven i dramat är det brandskum som tidigare använts på flygflottiljen.

Det brandskumet förbjöds för mer än tio år sedan, men nu visar det sig att ersättaren innehåller ett ämne snarlikt ett av ämnena, PFOS som idag alltså är förbjudet.

Ämnet förkortas 6:2 FTS och enligt länsstyrelsen är hälso- och miljöeffekterna mycket oklara.

Folke Borgh chef på Försvarets miljöprövningsenhet säger att man nu tittar på alternativ och att man fram till nu inte hört talas om att dagens brandskum skulle kunna vara hälsofarligt.

Inte mörkat
Att man inte gjort någon avsiktlig skada håller Fredrik Andreasson på länsstyrelsen med om:

– Det är absolut inte någon som har mörkat på något sätt. Det här är ett nytt problem på ett sätt, just det här med PFAS, så det har blivit väldigt stort och omtalat just nu. Jag tror att alla har blivit lite tagna på sängen över vilka effekter det här egentligen fått.