Cellprovskontroller räddar liv

2:15 min

Alla kvinnor i länet som är mellan 23 och 60 år gamla får en kallelse från Region Gävleborg för att göra cellprovskontroller. Men långt ifrån alla dyker upp på sina tider.

De kvinnor som ställer in, vad brukar den vanligaste orsaken vara?

− En svår fråga, oftast så är det okunskap. Idag har vi ett samhälle där folk är väldigt upptagna, därför är det är viktigt att gå ut så här i massmedia och berätta om cellprovskontrollerna. Att det är en väldigt enkel undersökning, den är inte smärtsamt och det ger möjlighet att förebygga livmoderhalscancer på ett smidigt sätt, säger Lena Eklund, barnmorska.

Livmoderhalsen är den nedre delen av livmodern, och det är på livmodertappen som dessa cellförändringar kan uppstå. De flesta cellförändringar går över av sig själv, men i värsta fall kan de utvecklas till cancer. Det här är något som oftast tar flera år. Men med regelbundna cellprovskontroller, cirka var tredje år, så kan sådana förändringar upptäckas och behandlas i god tid. 

− Det är viktigt att säga att om man är orolig så kan man ringa sin barnmorska så kan vi förklara hur provet går till och att det inte gör ont, fortsätter Lena Eklund.