Radiokocken Amir bjöd på spansk fest

Idag gällde det att hänga med när vår radiokock Amir Kheirmand lagade till en spansk fiesta. Du hittar recepten här!

Tortilla espanola

6 personer

25 minuter

½ kg potatis, skalad och skivad i 3 mm skivor

6 st ägg

2 st gula lökar, skivad i 3 mm skivor

½ dl olivolja

Salt & peppar

  1. stek potatisen på medelvärme i hälften av olivoljan tills det är mjukt. Lägg det i en en skål och vispa i äggen.
  1. Lägg i blandningen i stekpannan igen tillsammans med resten av oljan. Låt steka på låg värme tills omelletten fått en fin färg. Vänd och stek andra sidan.  

Pintxos x 4

1 baguette ger ca 15 skivor, beräkna 3–4 pintxos per portion

Tid: 15 minuter per rätt

1 baguette, delad i2 cm skivor

olivolja

Salt och svartpeppar

  1. Ringla olivolja över baguetten. Saltta och peppra lätt och stek det i tills det är gyllebrunt på båda sidorna.
  2. Lägg på ett fat och lägg på någon av nedanstående topping.

Serrano, aioli, Manchego

Några skivor Serannoskinka

Majjo

Vitlök, pressad

Några tunna skivor Manchegoost

Blanda ihop majjo med så mycket vitlök du känner för. Lägg ett par teskedar på varje baguetteskiva, lägg på en skiva serannoskinka och toppa med osten. Trä igenom en tandpetare för att hålla allt på plats.

Räkor, champinjoner

En näve champinjoner, småhackad

En näve räkor

2 st charlottenlök, finhackad

2-3 st vitlöksklyftor, pressade

Olivolja

Persilja, finhackad

Salt & Peppar

Fräs charlottenlöken och champinjonerna ett par minuter på medelhög värme. Lägg in räkor, vitlök och persilja. Stek nån minut. Salta och peppra.

Chorizo, grillad paprika

Några skivor Chorizo av bra kvalitet

Grillad paprika i glasburk

Olivolja

Lägg på en skiva Chorizo på en baguetteskiva. Toppa med en bit paprika och droppa över lite olivolja. Trä igenom en tandpetare för att hålla allt på plats.

Lax, färskost, pepparrot

Några skivor kallrökt eller gravad lax

Färskost

Riven pepparrot

Dill, hackad

Gräslök, finhackad

Svart stenbitsrom

Salt & Peppar

Blanda ihop färskost, dill och perpparrot efter smak i en skål. Slata och peppra. Lägg en klick på en laxskiva och rulla ihop. Lägg rullen på en baguetteskiva. Toppa med lite rom och gräslök. Trä igenom en tandpetare för att hålla allt på plats.