Kritiserad diskrimineringslag ska skärpas

1:40 min

Vid årsskiftet trädde en ny lag i kraft som ska tvinga bland annat butiksägare att underlätta för funktionshindrade. Lagen har redan lett till ett 50-tal anmälningar och nu lovar regeringen att lagen ska skärpas.

Uppsalabon Malin Hammarström är en av många som tycker att lagen är tandlös.

– Jag blev väldigt besviken när lagstiftningen äntligen kom. Det blev ju ingenting det här. Det här undantaget sopar liksom undan allt det som vi ville komma åt, säger Malin Hammarström.

Den nuvarande lagen kräver bland annat att företag undanröjer lättare hinder. Det kan röra sig om att jämna ut trösklar eller skaffa ramper.

Men de företag som har färre än tio anställda undantas. I praktiken innebär det att bara en av tio restauranger och butiker berörs.

Malin Hammarström är rullstolsburen sedan ett par år tillbaka.

– Regeln ska vara tillgänglighet för alla. Om man ska göra ett undantag får man faktiskt hitta på en bra motivering till varför undantagen ska göras.

Handikappförbunden, som har varit en av de skarpaste kritikerna till lagen, säger att Sverige i praktiken har lagstiftat om att det är okej att diskriminera så länge det är ett litet företag.

Men nu säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke till Ekot att lagen ska skärpas.

– Ja, jag vill och regeringen vill att det här ska gå så snabbt som möjligt. Förhoppningsvis innan halvårsskiftet, men under året definitivt, säger Alice Bah Kuhnke.

På vilket sätt är det lagen ska ses över och breddas då?

– Vi ser över lagen i sin helhet hur den kan skärpas ytterligare.

Precis vad regeringen ska ändra är inget som kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke vill uttala sig om.

Om undantaget för småföretag tas bort kan det medföra oväntade kostnader. Men uppsalabon Malin Hammarström tycker inte att det är ett giltigt argument.

– Någon måste betala och det är faktiskt inte bara vi som måste det, säger hon.