Erbjuder ny chans för missbrukare

3:12 min

Organisationen Kriminellas revansch i samhället får nu sin första avdelning i Skaraborg. I dag öppnas dörrarna till KRIS i Mariestad.

Peter Lundh är mannen som sett till att det här blivit av och är den som kommer att hålla i verksamheten. Tanken är framförallt att finnas där för de missbrukare i kommunen som vill ha hjälp tillbaka till det vanliga livet.

Tanken är alltså inte bara att vara stöd för sådana som nyss kommit ut från anstalter.

– Det var ju syftet när KRIS en gång bildades, och det syftet finns kvar. Men världen har förändrats och just för missbruket behövs mycket insatser, säger Peter Lundh, när vi träffas i KRIS lokaler i gamla stan.

Han visar runt i lokalerna där det finns tv-rum, kök, biljardrum, och så småningom också ett rum med datorer och kanske tv-spel. En toalett är specialmodifierad för att man ska kunna övervaka att ingen medlem fifflar med sitt urinprov om ett sådant måste tas.

Det är nämligen total drogfrihet som gäller för dem som vill vara med och ta hjälp av föreningen. Det kommer att bli tv-kvällar under hockey-VM, grillning vid Karlsholme framåt våren, boulkvällar och liknande framöver för medlemmarna.

Han berättar att intresset har varit stort, bland annat från de missbrukare som brukar husera kring stationen i Mariestad.

– Jag går och snackar med killarna där nere. Och det är många som har frågat om när vi ska öppna.

Känns det som det finns personer där som vill ha en förändring?

– Ja. Dom vill komma hit åtminstone och bara det är ju början till något nytt.

Peter Lundh drivs till stor del av sina egna erfarenheter då han har ett mångårigt missbruk i bagaget.

– Den 26 april 2006. Det var då jag började leva. Det var då jag tog tag i mitt liv.

– Jag vaknar varje morgon utan att känna någon ångest längre. Det är rätt så skönt...