Poliser med k-pist vaktar äldre

1:46 min

Nio poliser från Halland, tungt utrustade med k-pist, skottsäker väst och skyddshjälm, vaktar sedan ett kort tag tillbaka ett judiskt ålderdomshem i Göteborg.

Anledningen är att polisen och Säpo har ökat bevakningen kring bland andra religiösa byggnader efter terrordåden i Köpenhamn och Paris.

– Vi får hjälpa till och förstärka upp med bevakning i Göteborg. Vi skickar upp nio poliser som är utbildade och utrustade med förstärkningsvapen och så kallade taktiska västar och hjälmar. De hjälper till och sköter den fasta bevakningen på vissa platser i Göteborg, säger Kjell Borgström, huvudskyddsombud på Hallandspolisen.

Sedan händelserna i Köpenhamn och Paris har polisen beslutat att ha fast bevakning vid till exempel synagogor, judiska skolor och andra judiska verksamheter.

Polisens nationella operativa avdelning, NOA, tidigare Rikskriminalen, har beslutat att polisen ska använda förstärkningsvapen och anpassad skyddsutrustning som skottsäkra västar och skyddshjälm vid bevakningen.

Vanligtvis är polisen bara beväpnad med pistol, men de poliser som sköter bevakningen av judiska verksamheter kommer istället att bära en k-pist.

Eftersom det judiska äldreboendet har verksamhet dygnet runt så behövs där även bevakning alla dygnets timmar.

– Vi har personal som har den kompetensen och behörigheten att bära förstärkningsvapen. I Göteborg och andra storstäder, Stockholm och Malmö, så har man lagt den funktionen på specialenheter, det vill säga piket och NI (Nationella Insatsstyrkan).

Men poliserna är inte tillräckligt många så därför får Halland rycka in.

– Då måste vi ha möjlighet att lösa av personalen och få drägliga arbetsförhållanden, säger Kjell Borgström.