Minskad jämställdhet i Gullspång

1:31 min

Det blir allt fler kvinnor i kommunstyrelserna, men inte i Gullspång. Där går utvecklingen åt motsatt håll och andelen kvinnor i kommunstyrelsen minskade efter höstens val, visar P4 Skaraborgs granskning.

När politikerna i Gullspång bestämde vilka som skulle sitta i kommunstyrelsen de kommande fyra åren blev det mest män. Av de elva ledamöterna är bara tre, eller 27 procent, kvinnor, och det är en minskning från 38 procent i den förra kommunstyrelsen, visar P4 Skaraborgs granskning.

Trots att Moderaterna och Centerpartiet har flera platser var utsåg de bara män, men det fanns inga alternativ säger politikerna.

– Vi fick ingen som ville ställa upp. De tyckte det var för tungt uppdrag och ville inte ta på sig det, Bo Hagström (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Alla fick tala om vilka poster man kunde tänka sig. Det var inte så att det var slagsmål om platserna direkt, utan vi fick ta de som kunde tänka sig sitta på olika poster, säger Björn Thodenius (M), oppositionsråd.

Gullspång är den enda kommun i Skaraborg där andelen kvinnor i den nyvalda kommunstyrelsen minskar. Både Centerpartiet och Moderaterna säger sig vilja göra något åt det.

Centerpartiet sätter sitt hopp till den nya organisation med fler och mindre tunga politiska uppdrag, men moderaterna tror den får motsatt effekt.

– Då krävs ännu fler politiker vilket inte har gjort det lättare. Ett motiv var att man ville öka demokratin och få fler engagerade, men det tror inte vi på. Nu har vi fått dela ut de vi har på ännu fler poster, säger Björn Thodenius (M).