En rysk tidning avslöjar en hemlig plan om Ukraina

2:16 min

I ett år har det varit krig i landet Ukraina i Östeuropa. I kriget slåss ryssvänliga upprorsmän mot soldater från Ukrainas armé. Nu skriver en tidning i Ryssland att den ryska presidenten redan för mer än ett år sedan gjorde upp en hemlig plan för hur Ryssland skulle ta över delar av Ukraina. En plan som nu nästan helt har genomförts.

Klicka på texten för att läsa mer

 

Tidningen Novaja Gazeta skriver idag att Rysslands president började att planera kriget mot Ukraina redan i februari förra året.

Hade varit svårt att tro för ett år sedan
När ryska soldater sedan gick in i Ukraina i mars förra året, var det många som blev många förvånade, säger tidningens chef Dmitrij Muratov:
- Då för lite mer än ett år skulle vi sett det här som fantastiskt otroligt, att det fanns en plan för att överta både Krim och östra Ukraina, men nu har nästan allt i planerna genomförts, säger Dmitrij Muratov

Uppror i östra Ukraina
I mars förra året kom alltså ryska soldater och tog över den stora ukrainska halvön Krim. Månaden därefter, i april, startade ett uppror i den östra delen av Ukraina. Upprorsmännen strider mot den armé som Ukrainas regering har. Upprorsmännen vill att deras del av landet ska få bli mer självständigt, eller till och med få tillhöra grannlandet Ryssland. För många av de som bor i östra Ukraina pratar det ryska språket och känner sig som ryssar.

Ryssland nekar
Den ryska presidenten Vladimir Putin säger att han inte har något med kriget att göra. Ändå menar många att Putin i hemlighet har skickat både vapen och soldater för att hjälpa upprorsmännen i östra Ukraina. Och nu har alltså den ryska tidningen Novaja Gazeta kommit över hemliga papper om en plan för det här. I papperen står det ingenting om att Ryssland skulle vilja hjälpa ryskspråkiga ukrainare, istället handlar planen bara om pengar.

Värdefull gas och olja
Ryssland säljer värdefull olja och gas till Ukraina, och de har också gas- och oljeledningar som går genom Ukraina till EU-länder. Det är dom här ledningarna som Ryssland skulle vara rädda att förlora kontrollen över, säger Dmitrij Muratov på den ryska tidningen Novaja Gazeta som alltså skriver om det här idag.