P4 Skaraborg avslöjar: Polisens rekordbeslag 40 kilo amfetamin

2:23 min

40 kilo amfetamin värt uppemot tio miljoner kronor är det största beslaget i Skaraborgspolisens historia. P4 Skaraborg kan nu avslöja rekordbeslagen som gjorts under den pågående och växande knarkhärvan.

–  Nu vill jag inte prata om toppresultat vad gäller den här typen av verksamhet men det är ett väldigt stort kvantitativt beslag även nationellt sett, säger Per Ottosson som är biträdande områdeschef för polisen i Skaraborg.

Just nu är rekordbeslaget på teknisk analys, men om det är som polisen misstänker handlar det alltså om 40 kilo amfetamin. Ute i missbruksleden är det värt uppemot tio miljoner kronor, och nu försöker polisen spåra varifrån partiet kommer och se om det matchar något annat beslag i landet.

Dessutom har polisen i den omfattande och växande knarkhärvan hittat det man tror är ett kilo kokain, mellan 5 000 och 10 000 ecstasytabletter och runt ett kilo cannabis.

– Det är flertalet miljoner kronor och det är en sak som vi kommer utreda, hur mycket det är värt i leverantörsledet men också ute på gatan.

Polisen har även tagit vapen i beslag, troligen illegala:
– Det är mer än ett vapen som nu görs teknisk undersökning på, det är vapen som är värda att undersöka, säger Per Ottosson.

Redan i höstas startade utredningen, som nu är så omfattande att den leds av två kammaråklagare.

Hittills har 14 personer varit frihetsberövade, fem av dem sitter fortfarande häktade och så sent som i förrgår anhölls en 27-åring från Södertälje och därmed har brottsligheten koppling uppåt i landet men även till Göteborg.

Det finns än så länge ingen koppling till kända kriminella nätverk och inte heller till utlandet men klart är att det handlar om grov organiserad brottslighet:

– Det råder det ingen tvekan om, i och med att det rör sig om de här mängderna. Det är en stor utredningsresurs som vi satt till detta ärendet för vi anser att det är viktigt att vi ror detta i land, säger biträdande polisområdeschefen i Skaraborg.