Domstolens utslag: stopp för tillfälliga studentbostäder

1:38 min

En dom i Mark- och miljödomstolen där tillfälliga studentbostäder har stoppats riskerar att hejda framtida planer i Stockholmsområdet.  Domen får kritik i en debattartikel idag av politiker tvärs över alla blockgränser i Stockholms län, och från studenthåll ser man med stor oro på domstolens utslag.

Teo Strömdahl Östberg, ordförande för Stockholms Studentkårers Centralorganisation är mycket kritisk.

– Man får hoppas att domslutet kommer att ändras i nästa instans. Tillfälliga studentbostäder behövs nu omedelbart, och det är ju det som är vitsen med att bygga både snabbt, med tillfälliga bygglov, och mer permanent på lång sikt säger han till P4 Radio Stockholm.

Domen i mark och miljödomstolen i Växjö säger alltså nej till tillfälliga studentbostäder i Kalmar, bland annat eftersom kommunen inte haft nån plan för hur bristen på studentbostäder ska åtgärdas på lång sikt.

– En alldeles för snäv tolkning, det behövs studentbostäder BÅDE på tillfälliga och på permanenta bygglov, säger socialdemokraten Jonas Nygren, kommunalråd i Sundbyberg.

Han får medhåll av sin partikollega, finansborgarrådet i Stockholm Karin Wanngård.

– Saken är så viktig att det kan bli nödvändigt att driva saken till domstol också här, säger hon.

Ni kan alltså driva saken till Mark- och miljödomstolen också här, för att se om dom gör en likadan tolkning?

– Ja, det kommer vi att göra om det blir nödvändigt, säger finansborgarrådet, socialdemokraten Karin Wanngård till P4 Radio Stockholm.