Sportlov

Stora skillnader på lovaktivitetet i kommunerna i Jämtlands län

1:43 min

Det är stora skillnader på vad kommunerna i länet gör för sina barn och ungdomar under sportlovet.

Vissa kommuner arrangerar ingenting, andra har bara något event, och Bergs kommun arrangerar kommunen tillsammans med hockeyklubben i Svenstavik en resa till Gävle där ungdomarna kan gå på Hockey men kraftigt reducerat pris.

– Det är något som ungdomarna på demokratidagen har önskat och tycker är roligt och vill vara med och arrangera, så då uppmuntrar vi dem genom att hjälpa till och göra det genomförbart, säger Maria Wikén som är ungdomssamordnare i Bergs kommun.

Hockeyresan är ett återkommande inslag för sportlovsfirande ungdomar i Bergs kommun. I Bräcke kommun håller man fritidsgårdarna öppna men kommunen arrangerar ingenting utöver det, däremot så samlar de in allt som föreningslivet gör och marknadsför det. Och att uppmärksamma det föreningslivet gör, är något som Bräckes kulturchef Anna Lundström, tycker är viktigt.

– Om du tänker dig det sociala klister som kan uppstå i en förening, eller om det finns en bra barn- och ungdomsverksamhet där man tycker att ens egna barn blir bra behandlade och får många olika möjligheter till att prova på olika saker och då kommer man att leva bättre, säger Anna Lundström, kulturchef på Bräcke kommun.

Är det därför ni inte arrangerar något eget, för att ni vill boosta föreningslivet eller?

– Ja vi vill ju inte gärna konkurrera med dem som redan gör saker, utan vi vill hellre elda på så att andra kan göra ännu bättre grejer, säger hon.

Eftersom Bräcke kommun inte arrangerar något själv kostar det inte heller, men i Bergs kommun tycker ungdomssamordnaren Maria Wikén att kostnaden för Hockeyresan är värd det.

– Vi är ju en kommun som har ungdomarna utspridda i olika byar och vi har svårt att arrangera och få till en fritidsgård som fungerar i båda centralorterna, och då är det här ett sätt för att ge ungdomarna något att göra på loven, så vi försöker engagera oss i sådant som de önskar, säger Maria Wikén.

Kommuner som publicerat på sina hemsidor om vad som händer under sportlovet.

Bräcke kommun. 

Strömsunds kommun.

Ragunda kommun.

Härjedalens kommun.

Östersunds kommun.