Morgan Johansson besökte Restad gård

1:54 min

Bättre fördelning av asylsökande mellan kommunerna lovade i dag justitie- och migrationsminister Morgan Johansson som besökte asylboendet Restad gård i Vänersborg.

Marie Dahlin, Socialdemokraternas kommunalråd i Vänersborg, var på plats på Restad Gård tillsammans med kommunalrådet Monica Hansson i Trollhättan och kommunalrådet Tommy Johansson i Mellerud. Och såklart justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Anledning till besöket är att Vänersborgs kommun krävt att få ett möte med ministern, på grund av att Migrationsverket har planer på att utöka antalet asylplatser i Vänersborg. Något som inte är hållbart i dag, enligt Marie Dahlin.

– Vi har platsen och viljan, men det handlar om den ekonomiska biten för vår kommun, säger hon.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson lovar att pengafrågan ska tas upp.

– Det tar jag med mig till de budgetförhandlingar som vi ska ha under våren.

Men diskussionerna om asylmottagande handlar inte bara om pengar utan också om fördelning mellan kommunerna. Som det ser ut i dag tar en del kommuner emot många asylsökande, medan andra inte tar emot några alls.

– Det kan inte bara vara vissa kommuner som Vänersborg, Mellerud och Trollhättan som ställer upp, alla kommuner ska vara med, säger Morgan Johansson.

På frågan om hur regeringen ska få till en jämnare fördelning ger Morgan Johansson exempel på hur det ser ut i Tyskland och Danmark, där man lagstiftat om att alla kommuner ska ta ansvar.

– En annan väg att gå är att kommuner som inte vill ta emot asylsökande, får känna av det ekonomiskt och bidra till de andra kommunerna, säger Morgan Johansson.

Men vilken väg regeringen kommer att gå är i dag oklart. Klart är inte heller om det blir fler platser för asylsökande på Restad gård.