Shiyar förhandlade hem Joakim Medin

0:29 min

Shiyar Ali från Sandviken var en av dem som förhandlade för att få hem den fängslade svenska journalisten Joakim Medin. Under onsdagen mötte han honom på Arlanda.

När journalisten Joakim Medin var på uppdrag i Syrien fängslades han av den syriska regimen. Ett delikat arbete att försöka få honom frigiven tog sin början.

En av de drivande aktörerna var det syrisk-kurdiska Demokratiska unionspartiet (PYD). En av dem som deltog i förhandlingarna var deras svenske företrädare Shiyar Ali från Sandviken.

– Jag fick beskedet att han var i trubbel. Det var regimens styrkor och säkerhetstjänsten som tagit in honom. Det svåra jobbet började att få ut honom och hem, berättar Shiyar Ali.

Shiyar Ali känner personligen Joakim Medin sedan ungefär ett år tillbaka, då de deltagit vid olika seminarier. Han var aldrig orolig för att Joakim Medin inte skulle släppas, men han var orolig för att han skulle fara illa.

– Jag har själv suttit inne vid några tillfällen. Jag kände att klarar Joakim Medin, en svensk journalist, det här? Det kan knäcka vem som helst, säger Shiyar Ali.

Regimen förhalade hela tiden förhandlingarna, men Shiyar Ali och hans kollegor visste att de hade att göra med en hårdför regim. De bestämde sig tidigt för att inte ge efter på kravet att han skulle släppas.

– Det finns en balansmakt där. De försöker tänja på gränserna. Vi spärrade vägar, tillfångatog soldater och skickade en tydlig signal att om det krävdes mer skulle vi göra med, berättar Shiyar Ali.

När han fick träffa Joakim Medin fick han till slut lön för sin möda. De hade lyckats.

– Det var en glädjens dag. Det kändes speciellt att få ta emot honom. Jag var mycket orolig för Joakim och hans familj.