Domen som kan påverka många papperslösas framtid

0:48 min

I måndags kom en dom i migrationsöverdomstolen som kan få stor betydelse för många papperslösa. Den handlar om en 13-årig flicka som enligt domen inte får stanna i Sverige.

Riksdagen antog en ny lag i fjol som ska göra det lättare för barn som vistats länge i Sverige att få stanna.

Men när den första vägledande domen kom i måndags kan den ses som ett bakslag för de papperslösa. En 13-årig flicka och hennes familj ska ut ur Sverige, trots att flickan bott halva livet här.

– Var och en kan föreställa sig att det måste vara en ruskig upplevelse att ryckas upp från det enda hemland man känner till, menar Louise Dane, doktorand i migrationsrätt och barnrätt vid Stockholms universitet.

Hon är kritisk till domen men berättar också om komplexiteten i problemet.

– Man vill ju inte ha en lag som gör att man per automatik får stanna efter ett visst antal år. Därför försökte man nu att hitta en slags utväg som ändå inte kolliderar med den reglerade invandringspolitiken.

Vilka effekter domen får är för tidigt att tvärsäkert säga. Men de som hoppades på ett positivt besked för papperslösa är besvikna idag.

– Från lagstiftarens sida var man tydlig med att man ville att fler barn skulle beviljas uppehållstillstånd. Nu får man se vad som händer. Antingen vill politikerna ha det så här och då gör man väl ingenting. Eller så får man ändra lagen igen och vara ännu tydligare.