Allt om Johan Olssons VM-guld på 30 sekunder

Johan Olsson vann VM-guld på 15 km fritt i Falun. Radiosporten har här summerat tävlingen 30 sekunder.

Så var tävlingen

Johan Olsson var oseedad och startade redan som nummer 17. Han tog tidigt ledningen, men det var svårt att veta hur långt tiden skulle räcka innan de seedade åkarna passerade. När sedan den ena favoriten efter den andra passerade kontroll för kontroll var Olsson fortfarande före. Maurice Manificat och Anders Glöersen var bara någon sekund bakom Olsson halvvägs in i loppet, men de tröttnade till slut och Olsson vann med 17,8 sekunder.

Resultatet

1) Johan Olsson, Sverige, 35.01,6
2) Maurice Manificat, Frankrike, +17,8
3) Anders Gløersen, Norge, +19,2
4) Marcus Hellner, Sverige, +39,8
13) Daniel Richardsson, Sverige, +1.12,2
49) Calle Halfvarsson, Sverige, +3.35,9.

Analysen

Johan Olsson har förmågan att komma tillbaka och vinna när han har haft det som tuffast. Vid VM för två år sedan vann han femmilen trots en strulig säsong. I vinter har sjukdomen förföljt honom och han har inte gjort en enda start i världscupen. Men när han väl stod på startlinjen i Falun gick han på knock direkt. Svenska vallateamet visade också att man återigen lyckats med skidorna. För Sverige var det här femte VM-medaljen i Falun och andra raka guldet. 

Citatet

– Det låter lika sjukt idag som för två år sedan, men idag kändes det ännu mer oväntat, säger Johan Olsson till Radiosporten.

Tweeten

emil jönsson @skidemil

”King dag!!!! Först Johans Superguld!!!! sen mitt eget första pass på skidor! #Grip finns de plats…”