Alla sittplatser borta i galleria

4:29 min

I SVAVA-gallerian i Uppsala stod det tidigare flera soffor och bänkar. Men idag är alla bänkar borttagna eller reserverade för kunder. Vad är det egentligen som har hänt?

Jonas Bjuggren är regionchef för Vasakronan i Uppsala, som äger fastigheten.

– Under den sista tiden så har vi fått ordningsproblem i gallerian. Och av den anledningen så måste vi göra någonting och då testar vi med att i steg ett ta bort lite platser.

Vilken typ av ordningsproblem är det ni har haft?

– Det kan tas i uttryck på massa olika sätt och det finns säkert massa med olika vittnesmål. Några exempel är stora folksamlingar som gör det svårt att komma in och ut i gallerian. Det kan vara konflikter i grupperingar, så det kan vara en mängd olika saker.

När vi på P4 Uppland varit i gallerian, utan att säga att vi är från Sveriges radio, har vi hört personal berätta om att det kommit fel folk till gallerian. Vad kan det vara för personer?

– Jag vet inte. Det skulle jag väl först och främst fråga dem som säger så. För vår del finns det inget sånt, utan det handlar för vår del om hur företeelsen och beteendet i gallerian ser ut. Det har ingenting med något annat att göra.

Flera av dem som P4 Uppland har pratat med vittnar om att det varit mycket ungdomsgäng och Eu-migranter i gallerian. Har det kommit in klagomål på dem 

– Inte mig veterligen och det handlar inte om det för oss. För vår del ska alla vara välkomna hit.

Så det handlar inte om att man har fått klagomål på att det sitter tiggare utanför butiker och stör?

– Nej, det är en ren säkerhetsfråga. Vi har inte fått några sådana klagomål, direkt. Sen är ju hela tiggerifrågan i sig ett samhällsproblem ur andra perspektiv. Men det har ingenting med det här att göra.

Vi har hört det berättas om tiggare som inte får sitta under taket, här precis utanför gallerian. Varför får de inte göra det?

– Just den platsen du frågar om, taket vid entrén till gallerian, så är det en utrymningsfråga. Vid händelse av olycka eller brand eller liknande inne i gallerian så måste vi snabbt kunna utrymma. Så oavsett om du sitter där eller ställer saker där - väskor, möbler, lastpallar - så flyttar vi på dem.

Har något förändrats när ni tagit bort sittplatserna?

– Nu har jag själv inte sprungit här idag. Men det är ju mindre stök än det har varit tidigare. Så på så sätt är det väl positivt, sen tycker jag personligen att det är tråkigt att göra så här just nu.