Kan bli ett femte namn i KD-kampen

1:57 min

Hittills har ju fyra personer sagt att de vill efterträda Göran Hägglund - men det kan komma ett oväntat femte namn i kampen om partiledarposten i Kristdemokraterna. Det säger Chatrine Pålsson Ahlgren, ordförande i valberedningen, som nu ska utse ett antal huvudkandidater.

– Jag skulle tro att det blir någonstans mellan tre och fem. Det är som att gå till andra chansen i Melodifestivalen, så vi får se, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

Hur skulle det kunna bli fem kandidater?

– Ja, men det är ju om vi tycker att det finns en femte som har motsvarande egenskaper som vi tycker. Det får vi se, det bestämmer valberedningen här under morgondagen.

I kväll ska Kristdemokraternas valberedning - i den första rundan - ha fått in nomineringarna till partiledarposten från distrikt och lokalavdelningar.

En kvartett har ju hittills anmält intresse för uppdraget: partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson, riksdagsledamoten Penilla Gunther, Uppsalas kommunalråd Ebba Busch Thor och ekonomisk-politiske talespersonen Jakob Forssmed.

Ekots genomgång av nomineringarna från de 26 partidistrikten visar att de två största - Jönköping och Stockholms län - ännu inte har visat korten, utan skickat in flera namn till valberedningen. På samma sätt gör en rad andra distrikt.

Även om Ebba Busch Thor tonar fram som en favorit hos de partidistrikt som redan nu har bestämt sig för ett namn, så är kampen om vem som ska ta över efter Göran Hägglund långt ifrån avgjord, uppger ledande Kristdemokrater för Ekot.

På måndag ska de personer som valberedningen utser till huvudkandidater frågas ut inför partimedlemmar från hela landet.

Och valberedningens ordförande Chatrine Pålsson Ahlgren gör i dag alltså bedömningen att det kan bli upp till fem huvudkandidater som konkurrerar om partiledaruppdraget.

– Ja, det kan jag visst tänka mig. Det finns fler intresserade, och vi har inte tillfrågat någon förrän vi har allt material.

Flera kristdemokrater har i media tackat nej till att bli partiordförande, däribland gruppledaren Emma Henriksson och förre bostadsministern Stefan Attefall. Även en av förhandsfavoriterna - EU-parlamantariken Lars Adaktusson - har avböjt.

Är han en sådan som kan bli en femte kandidat?

– Det kan jag inte svara på, det är omöjligt för mig att svara på, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

Senast den 12 mars ska partidistrikten slutgiltigt ha bestämt sig för vem de vill se som ny partiledare. Göran Hägglunds efterträdare välja på ett extra riksting i mitten av april.