Inbrottsvåg har lett till fler samtal

5:28 min

Brottsofferjouren i Hässleholm, Perstorp och Osby märker av de ökande inbrotten i nordost. Fler drabbade kontaktar jouren för hjälp.

– De som vänder sig hit har oftast varit utsatta för ett brott och alla kan man väl säga blir väldigt upprivna, de blir ledsna, arga och känner sig orättvist behandlade. De får en väldig reaktion av starka känslor och då vill de prata med någon, säger ordföranden sedan 14 år, Anki Jacobi.

Att någon har varit hemma hos en är för många en svår kränkning, berättar hon. Det är inte ovanligt att drabbade känner rädsla för att inbrottstjuvarna ska komma igen.

– Där kan vi göra en bra insats och försöka lugna och stötta.

Aldrig för sent

När någon hör av sig till brottsofferjouren i Hässleholm (som har hand om brottsoffer i Hässleholm, Perstorp och Osby) är första steget att de får sätta sig i lugn och ro och prata med någon av de över tjugo brottsofferstödjare som ger av sin tid till verksamheten.

– Den första frågan du får är: hur känner du dig just nu? Sedan sitter vi och pratar tills vi kanske inte har löst all världens problem, men tills du känner att nu har jag lite mer kontroll. Att kunna sätta ord på sina känslor, bara det tror jag hjälper mycket. Det är en typ av bekräftelse.

Det går att få hjälp att göra en polisanmälan om man behöver det och det är också något som brottsofferjouren uppmuntrar människor att göra. De som ringer kan vara helt anonyma.

Om man har blivit utsatt för ett våldsbrott som har traumatiserat en och brottet kanske redan är preskriberat,  är det då för sent att komma hit?

– Det är aldrig försent. Det är inget ovanligt att något har hänt för många, många år sedan och att efter dessa år så ploppar det upp problem för att man aldrig bearbetade det man har varit med om. Då är man välkommen hit.

Mer pengar

Alla tre kommuner har på senare tid höjt sina anslag till brottsofferjouren vilket är till stor glädje för de engagerade. Nu kan de både satsa på fler utbildningar för de ideella men också öka antalet aktiva i jouren.

Kan vem som helst bidra med sitt engagemang?

– Det viktigaste är personlig lämplighet. Vad man har i bagaget har ingen betydelse om man känner sig stabil att kunna hjälpa andra människor, säger Anki Jacobi.