Fem terrormisstänkta gripna i Pakistan

I Pakistan säger myndigheterna att man gripit fem misstänkta terrorister de senaste dagarna, efter att en man som uppges vara al-Qaidas tredjeman arresterades i början av veckan.

Pakistan säger att gripandena är ett tecken på att snaran nu dras åt kring al-Qaidaledaren Usama bin Ladin.

Libyern Abu Farraj al-Libbi, som greps i Pakistan i måndags, uppges ha stått bin Ladin mycket nära och om någon vet var han befinner sig skulle det kunna vara al-Libbi.

Pakistansk säkerhetspolis förhör nu de gripna, däribland al-Libbi, som anklagas för att ligga bakom två av flera försök att mörda president Musharraf.

Det finns uppgifter om att också amerikanska agenter deltar vid förhören.

Men experterna är oense om hur viktigt gripandet av al-Libby är. Han är den fjärde så kallade tredjemannen i al-Qaida som har gripits eller dödats sedan terrordåden den 11 september, men fortfarande verkar USA inte närmare ett gripande av sin fiende nummer ett: Usama bin Ladin.

Han tros fortfarande gömma sig någonstans vid gränsen mellan Pakistan och Afghanistan. al-Libbi greps i nordvästra Pakistan tack vare ett mobilsamtal som USA  lyckats spåra.

Agenter förklädda till kvinnor iklädda heltäckande burkor omringade honom. Enligt ögonvittnen rann tårar längs al-Libbis kinder när han leddes bort, och han höll fortfarande en mobiltelefon i handen.

Nils Horner, Shanghai
nils.horner@sr.se