Löfven och Merkel överens om flyktingpolitiken

1:42 min

Krisen i Ukraina och den europeiska ekonomin var två av de stora ämnena när Sveriges statsminister idag för första gången besökte Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin. Men båda länderna har också kommit överens om att driva frågan om rättvisare flyktingmottagning bland EU:s länder.

– Vårt mål är att de traditionellt goda kontakterna mellan Tyskland och Sverige ska fortsätta, sa Angela Merkel.

Det var utbyttes många artighetsfraser mellan Tysklands förbundskansler, kristdemokraten Angela Merkel och den svenske statsministern, socialdemokraten Stefan Löfven när de träffades för första gången i Berlin idag.

Stefan Löfven svarade på artigheten genom att tacka Angela Merkel för sin ledarroll i försökten att skapa fred i Ukrainakrisen. Ukrainafrågan och hur Minskuppgörelsen nu också konkret ska efterlevas var ett viktigt samtalsämne mellan de båda ledarna.

Men den mest konkreta frågan rörde den europeiska flyktingpolitiken. Både Sverige och Tyskland tillhör de länder inom EU som tar emot flest flyktingar just nu.

– En bättre fördelning av bördorna inom EU är något som båda länderna eftersträvar, sa Angela Merkel.

De båda kom överens om att driva frågan gemensamt inom EU, enligt Stefan Löfven.

– Nu bör vi ta det vidare och se vad vi kan göra för att det faktiskt ska bli en bättre fördelning. Det är vi överens om att den diskussionen vill vi ta in.

Däremot var Stefan Löfven försiktig när det gällde att kritisera den tyska sparpolitiken inom ramen för eurokrisen. Flera andra socialdemokratiska partier har ju krävt fler investeringar inom eurozonen för att få fart på ekonomin.

– Vi säger själva att vi behöver mer investeringar men vi tänker inte ge avkall på stabila offentliga finanser för det är A och O.

– Vi har ju själva befunnit oss i en situation i början av 90-talet som var katastrofal för Sverige. Vi såg att om man inte har ordning på de statliga finanserna blir det inte bra. Men de där två går att kombinera.